cerita si pengembara ..! [o.o]


wuuuaarrrggghh (nguap) hehe .. pagi-pagi lg da kne bngon nk siap-siap nk balik ke kuantan dr kampung halaman .. huh penat + ngantok lak tuh haaiishh .. tp ni la ak cite sal kmalangan kecik tp hampir meragut nyawa ak .. kejadian tuh bermula dr rumah ak kat sebuah bndar antara bentong ngan lipis .. pagi bngon cm biasa, cume trase x sdap hati .. da siap-siap nk gerak tuh ak trase cm de something yg xcukup .. ye kain yg ak wat utk ttp muke ..puas ak carik tp jmpe ak marah sume adik-adik ak .. smpai nangis ah downg pas tuh ak trus blah xde salam2 ngan downg cm slalu .. mase da sparuh jln tuh ak trase cm xdpt jmpe downg g , so ak psing ah balik umah salam adik2 ak plok cium sume trase cm yg tuh yg trahir ..kat mate brown pon ak anta msg ckp ak syg kn dy ..

sebelom memula kan pejalanan

pastuh ak pon mula kan la pjalan cm biase, tp hati still lagi ase x sedap .. pd mula jln cme hjan lebat d tngah jln + angin kuat .. mmg slow sket la ka gerak ..dlam 1 jam jln smpai la umah atok ak .. ak pon bnti rehat kat situ jap sbb ujan lebat .. kbetulan ayh ak ade kat situ so ak pon slam cm biasa tp tah cm mne ak trase nk peluk dy .. ayh ak pon wat muke cm plik .. tp xpikir pape yg pilik .. so ak pon gerak la ke kuantan dengan slambe nye tanpa mnghirau kan rase xsedap hati nieh .. kjadian yg masih tpahat tuh bmule kat sini ...:

~jambatan temerloh~

kat jambatn temerloh ni la kejadian tuh belaku .. betol2 kat tengah2 jambatan tuh .. ak lalu jmbatan ni cm biasa pastuh tibe2 de 1 bas potong n masok line scare tibe-tibe .. ak ngelak bas tuh yg mnyebab ak menghale ke divider tepi jln tuh .. dsebabkn syg kn moto ak pon tahan la divider tuuh ngan kaki ak nieh yg wat ak melatun balik ke tngah jaln sambil tehuyung hayang ke tngah jaln masa tuh barulah ak tau maksud telur d hujung tnduk .. hnye tuhan yg tahu ape yg ak rase .. tp syukur snagt sbb ak xjatuh mase tuh .. kalo ak jatuh kompom xde ak dpt tulih blog ni ,sbb da kene gelek ngan kete yg beduyun mase tuh .. yele da abeh cuti raye an ... sampai kat hentian temeloh ak kaki ak ....

~ bengkak kaki weeyhh ~

ni dpat dieeee ... bengkak kaki ak sebelah .. trase ketat je sluar yg ak paki tuh .. mase ni ak trus g tau fmily ak ngan si mata brown .. tp myb mase nieh si mata brown bz kot so dy xdpt nk balas msg ak .. xpe la kurng2 dy tau yg ak syg dy smpai akhir hayat .. da nk sebulan da kejadian nieh ..tp kaki ak still bngkak cume lebam2 dy je da ilang .. nk g cek tp takot .. hehehe ....

~ kasut kesayangan aku ~
(si black yellow)

abeh rosak kasut kesayanagn ak .. haduiii ... kne beli kasut baru ah nieh ... wahai duit-duit bertebangan lah dikaw kepada ku .. aahah ... berakhir la kisah yg biasa tp mnakutkan ...

~p/s : beringat pada mati & hati-hati la ketika memandu, walaupon kita da berhati-hati tp pemndu lain masih lagi x behati-hati .. <3 simata brown ketat2 .. hanye itu yg ak tau . aha .
adioz sa ...

cerita si pejalan kaki ..!! (0_o)

ni ak nk citer kat kowng kisah pejalan kaki aku .. ahaha (cm klaka jerk bnyik). pngembaraan ak brmula dr rumah la terus ke teminal makmur. ambik bas terus ke KL (kuala lumpur) bndar yg menjadi tumpuan org-orng kita, segala nya ada disini.
tempat mule2 ak sampai, ni la dy kat sini :

~ puduraya ~

smpai je kl tempat ni la yg mnyambut ak .. dulu ak penah semlaman tido kat sini sbb bas xde .. mase kat sini pon ak penah gak kene paw .. sial la , puuiihh ...kalo kecik2 ley la ak hentak2, ni kalo da bdan je besar big show tuh .. mampos ak .. tp sib bek la lam dompet juz de 7 inggt jerk ..yg len ak simpan kat tmpat len .. hehhe slamat slamat ...

~ skank tmpat ni da maju da .. da cm airport jerk ...

~ stesen pasar seni ~

kat sini paling bnyak kenangan ak .. antara nye ak pnah tunggu si mata brown tuh 5 jam kat sini .. dy dtng jumpe ak 10 minit je pastu dy balik .. gile x ?? nek bas 5 jam + tunggu dy 5 jam da jd 10 jam.. jmpe juz 10 minit ... ish2 , tp ak xkesah pon jnji ak dpt tngok mate dy live .. kat cini pon ak pnh jd pnjual roti kat kedai dlm tuh .. punce nye ak tompang cas beteri nset jerk .. pas tuh akak tuh soh tolong jual an sbb dy nk g toilet .. nmpak sngat ak ni bek smpai dy pecaye kn ak wlau mule2 jmpe .. hehe

~roti roti sapa maw roti ....

~ central market ~

bile da jumpe si mata brown tuh kat stesen td kiteowg jln la kat sini ... mcm2 gak la ak pnh beli kat sini.. contoh ak penah beli cincin utk si mata brown tuh .. ak pnh gak beli hadiah utk mak mertue ak .. tp slalu nye ak bejaln je la lam nieh .. cuci-cuci mata .. hehe

~ak pnah sesat kat lam nie sbb nk carik mesin ATM .. hadoii malu ak .. ngee~

~ KFC kat cm ~

ni la tmpat kiteowg lepak bile lapa .. tp slalu nye ak je yg lapa .. heheh .. dsebab kan kiteowg slalu dtng kat sini, phak KFC niehh mmg da siap khas tmpat dduk ak ngan si mata brown ..meje ngan kerusi 2.. (semua kfc same je an) hehe ..

~meje yg slalu ak dduk, kowng nek tngge nmpak meje kapel tuh .. meje yg nombor 2 tuh la meje ak .. hehe (ak da cop da meje tuh )

~ petaling street ~

ak xtau la nape la kat sini slalu je ramai owg ..ish3 .. ak penah beli kan bunge yg besar tuh utk si mata brown .. sweet x ak ?? heheh ... jam pon ak pnh beli kan gak kat sini .. tah ade lagi ke x jam tuh kat si mata brown tuh ...

~jom jlan sini dear .. kite beli payung .. haha .

selamat hari raye aidilfitri sumee ..!!! [~_-] .!

hoi-hoi ... da nk raye dah nieh ... kowng pose penuh x nieh ?? kalo xpenoh xley raye la .. hahaha ..(dari kecik lg ak da dngar ayat nieh ). sempena dengan bulan RAMADHAN nie n xlame lagi nk raye, ak nk ucap la .....

~ selamat hari raya aidilfitri ~

ak mnyusun sepuloh jari2 ak ni memoham ampun maaf seandainye ak de wat salah secare sedar atau pon xsedar. maafkan kan lah dose2 ak dari ujung rambut sampai ujung kaki . halalkan makn minum ak .. MAAF ZAHIR DAN BATIN .

~adooii xbkesempatan lagi nih nk beraye kat umah mak mertue .. hehe

cerita si koleksi ..!! [$_$] .!

now ak n kongsi ngan kowng sal harte bnde ak lak .. bkn ape, saje je .. hehehe .. lagi 1 yg aku suke sal si mata brown nieh, adelah sal minat dy .. minat dy same ngan ak ..yg xley blah tuh sampai kan jenama barang tuh pon ley same .. sehati sejiwe la kate kan .. hehe ...
ni la antara koleksi aku :

~ kasut-kasut ku ~

ha ni la koleksi kasut2 aku .. banyak x ?? hehe .. ak pon tekejut tngok kasut ak bnyak cm nieh .. ni baru sebahagian jerk .. bnyak agi uh ..ak pon xtau la cm ne ak ley de bnyak kasut cm nieh .. nk kate suke pkai kasut, xgak .. slalu nye pkai slipa jerk .. tp jujur nye mmg ak suke bali kasut .. rase geram ah tngok kasot cntik2 nieh .. hehe

~kasut kasut ... sapa maw kasut .. hahaha [o_o]

~ si merah ~

ni la kasut kesayangan ak .. special dy nie .. xsame ngan yg len .. yg len sume ak bia kan kat lua .. yg ni je ak simpan lam almari .. hehe .. nie la si merah .. ak mmg minat giler ngan ' CONVERSE ' sejak dari skolah agi aku da pkai converse .. ni pon same gak la ngan si mata brown ak tuh gile kan converse ... same cm aku .. hehe .. sweet an kiteowg ... huhu

~yunx t kite beli ' CONVERSE ' bru lagi yer .. yuuhuhu .. [^_^]

~ ni la aku yang comot .. ~

cerita si kotak besar II .!! [@.@]

aaccuumm ..!! aaccoooouumm ..!! hehe .. sory2 ..(sambil tesengih). ari tuh nk tau an pe lagi yang de lam kotak besar tuh .. ni ak nk g tau kowng .. xde la aku tunjuk sume tp de la sket ...
ni la yg de lagi kat aku ..: taaadaaaaa ....!!

~ adidas sayer ~
ni dy ... heheh .. baju nie antara yg ak syang sbb, sbb dy bnyak sbb ... heheh .. xde la guwau jerk .. hehe .. baju nie sbenar nye ayah ak beli an utk ak mase mule2 ak smbong blaja dulu .. teharu gak la bile dy beli an utk ak .. slalu nye kalo bukn wit dr dompet ak yg kluar xsah ..(tp wit dlm dompet ak pon duit dr dy) .. heheh ..yg kedua nye baju ni ak pakai g jumpe mcm2 owg .. antara nye adi putra n artis2 len .. baju ni gak ak pkai mase mule2 jmpe si mata brown tuh .. malu siioot.. heheh

~ xkan luput mu dari pndangan ku .. ceewaahh .. hehe (O_o)

~ my part (boy) ~

kowng de baju nieh ?? xde an .. ni ak je ade .. hehe .. ni baju kapel kiteowg .. yg nie bahagian aku .. bahagian dy kat dy ah ... sejak beli, bru skali je kiteowg pakai, tuh pon xsempat nk snap pix .. sedey ..!! ..baju nieh ak beli mase jaln2 ngan si mata brown tuh kat 'sunway pyramid' .
mase kua time nie mmg sewonok giler ah, mmg enjoy gila ak ngan dy time nieh . mase jln ni la tjumpe bju couple nieh .. terus beli ... hehehe ..

~ sunway pyramid ~
~ kalo lah aku boley ulang kan masa , akan ku ulang mase nieh .. (T_T)


cerita si kotak besar .!! [@.@]

fuuhh .. boley tecabot idong kalo slalu cm nieh .. asyik tebersin jerk ... aaaccoouum.!!!
hehe ..(sambil garu kepale). bkan ape td aku bosan dok umah sowng2 tetibe ak tnampak kotak besar nieh. da cam kotak harta karun da. sebenar nye lam kotak nie ak simpan sume barang2 yang si mata brown bagi. sume nye ak simpan dngan rapi. nk tau ape die ??
moh kite slongkar ... hehehe '(0_0)'..


~BAGY~
ni beg mule-mule si mata brown tuh pakai mase jmpe aku. teruk an ak g rembat beg owg ..hehe .. sbenar nye dulu beg nie putus tali nye, dy beli beg baru yang nie dy bagi aku .. mule ingt nk buang jer ..tp da pas ak jait, sayang lak nk buang. so aku simpan la sampai skank. da 3 taon da beg nie ngan ak .. cantik lagi ak jage .. hehehe

~terer an ak menjait ? nmpak cm baru je .. hehe [~_-]

~THE BOX~

memperkenalkan kotak hadiah saya .. thheeee boxxxx ... hehe(sambil tutup muke).
ni la hadiah yang paling bermakne dalam hidop aku sbab kat dlam dy de something yang amat bmakne .. lagi pon ni la hadiah pertama yang aku dapat sejak aku habis sekolah rendah dulu. tambahan lagik ni si mate brown tuh yang bagi , aduuhh lagi la aku sayang .. hehe

~kotak masih lagi dlam keadaan baik cume de sket bengkok sbb teduduk .. hehe . nk tau pe lam kotak nieh ?? eee malu nk g tau .. tengok je lah. hehe (~_-) ngee~

~teddy & tortoise ~

nie la bndenye yang de lam kotak tuh .. si teddy ngan si tortoise .. hehe .. klaka an ? tp cweet cangat ... i suke .. hehe ...mereke nieh mmbawa maksud tsendiri .. tau x ape simbolik mereke nieh ?? simbolik nye cm nieh, si teddy tuh tande nye kesetiaan cinta pada yang satu. sbb tuh dy pegang 1 je 'love' xde 2 ... si tortoise tuh lak simbolik kepada si mata brown ngan anak-anak kami. nk tau kenape ?? ha tengok pix penuh si tortooise nieh .. (0-O)


~SI TORTOISE ~
ha ni la si tortoise tuh ... cumil an ?? an? an? .. hehehe .. nampak x anak-anak tortoise tuh ?? tu la yang ak cakp tadi .. simbolik kepada ibu dan anak-anak ... sweet an si mata brown nieh ... hehe ..
~ tak ku sangka kaw sweet sangat si mata brown .. hehehe (^_^).

~PERFUME~
ni la perfume si mata brown tuh .. wangi woo .. yang ni ak ngaku aku rembat dri si mata brown tuh ..hehhe (jahat an) . aku rembat bnde nieh mase ak pure-pure nk bau, agak2 dy xseda tuh ak terus msokkan lam poket .. hehehe .. bukan ape kalo ak xdpt jmpe dy, kurang2 ak de bau dy ... ilang sket rindu kat hati .. hehe ..

~ alo sis, sory aa wa curik lu punya perfume .. kikikiki ... (~_~).

~ my ODM ~

jam oh jam ... ni pon salah satu si mata brown tuh bagi kat aku .. dulu tiap kali ak jmpe ngan dy mesti ak pakai jam nieh .. style woo jam nieh .. suke aku .. hehe .. disebab kn aku simpan je jam nieh, dy da jdik cm kuning2 gitu .. huurmmm .... (T.T)

~ adooo jam nie da mati sbb da abeh beteri .. nk tuka beteri tp xtau .. hehehe

~ under my umbrella ~
payung nie pon de cite dy sndiri .. mase nie kalo x silap kiteowng de kat mc'd sebelah petaling street .. mase tuh ujan .. di sebab kn ujan dan ingin bejalan gak, ak pon beli la payung nieh .. ingt kn mhal, upe nye RM5 je .. murah na ... da de payung, hujan bukan masalah lagi .. terus la kiteowng g bejaln kat masjid jamek mase tuh .. pergi ke pasar malm dia .. best seronok tp ak xbeli pape .. si mata brown je beli .. ak belanje .. tapi baya pkai duit dy la .. huhuhu (kejam kejam )

~ ingat x payung ni antare payung yg tinggi mase kite jalan kat pasar tuh .. hehe [-_-]

~ conteng-conteng ~

da lame aku lukis bnde nie nieh .. tp asyik tbengkalai jerk .. yang xsiap nye bab muke aku tuh .. da 2 taon lukisan ni tbengkalai .. tp kertas dy still elok cume belipat2 la .. sume nye ak tulis kat situ .. senang2 t datang la melawat ke geleri saya .. (cewah, berangan lebey ..) ahaha ...

~tah bile la nk siap lukisan aku nieh .. hadooiiii ... -_-"

~ cap kutak-kutak ~

hak ela si black yello kat blakang tuh sibok jer nk bgambar skali .. aishhh ... ni cap ak beli mase kat kontan nieh .. beli ngan si mata brown kat expo ... tujuan beli sebab nk same ngan si mata brown .. cap dy kaler putih, cap aku kaler itam .. ni pon barang kesayangan ak gak nieh .. dulu dy nieh pnah ilang, sedey ak ase .. tp sib bek owg yg ambik tuh pulang kan balik .. syukur sngat ...

~ cap kite same la ... hadoyaii .. heheh (~_-)

banyak lagi bende lam kotak tuh .. cume ak je xsnap .. xpe2 t aku post agi k pe yg de lam kotak tuh .. wait yoo ..!! aha

cerita si rumput .!!


pada suatu pagi di sekolah menengah, ada seorang murid bertanyakan kepada guru nya yang sedang mengajar. ketika itu , guru tersebut sedang membincangkan mengenai kasih dan sayang secara am. dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini :

pelajar : cikgu, cam mane kita nak pilih someone yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayang ?

cikgu : oh, nak tau ker ? ok cam nieh, sekarang awak buat je apa yang saya suruh. maybe t awak akan dapat jawapannye.

pelajar : ok, apa yang patut saya buat ?

cikgu : awk g kat padang sekolah sekarang. pastu jalan kat atas rumput kat situ sambil tengok-tengok rumput kat situ. pilih yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang walauponsekali. kemudian awak petiklah rumput tu dan bawak balik ke kalas.


pelajar : ok, saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh .

apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. maka gurunya pun bertanya kepada pelajar tersebut.


cikgu : mana rumput yang cikgu suruh awak petik ?


pelajar : err.. tadi saya berjalan atas rumput tu sambil-sambil tengok rumput kat situ. saya carilah rumput yang paling cantik. memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik, so saya pun terus je la jalan ke depan sambil mencari rumput yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. tapi sampai kat penghujung padang, saya tak jumpa pun yang paling cantik. mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi takde la rumput yang boley saya petik.


cikgu : ya, itulah jawapan nya. jadi, jika kita dah berjumpa dengan seseorang yang kota sayang, jangan lah kita mencari lain yang lebih baik daripada itu. kita patut hargai orang yang berada di hadapan kita sebaik-baiknya. jangan lah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang belaku tetap dah belaku.jika ada selisih faham dengan orng yang kita sayang itu, baiki lah keadaan sebaik-baiknya dan terus kan lah hubungan tersebut walaupun banyak dugaan nye. dan ingatlah orang yang kita sayang itulah yang kita jumpa paling cantik dan baik walaupon kalo nk di ikot kan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. so, sayangilah orang yang bersama kita sekarang dengan tulus dan iklas kerana xmungkin kita akan berjumpa lagi yang seperti nya.


~credit kepada penulis asal. (tersentuh kalbu) ~ (T_T)

p/s : cinta bukan boleh diganti-ganti atau di fotocopy . ngeehh~